top of page

Het programma

"Continuïteit"

Openingsconcert

Zaterdag 14 oktober - 18.00 uur

jennifer higdon.jpeg
nina simone foto.jpeg

Dit eerste concert geeft een overzicht van de vaak onbekende werken van grote vrouwelijke componisten, beroemd tijdens hun leven, van de 16e eeuw tot nu. Van madrigalen van Maddalena Casulana tot originele liederen van Nina Simone: dit concert slaat ook een brug tussen oude en hedendaagse muziek.

Fragmenten uit het 2e Boek der Madrigalen: 

1. "Ridon hor per le piaggie" 2. "Amor per qual cagion" 3. "Il d'odorate fronde" 4. "Ahi possanza d'amor" 5. "O notte o cielo o mare" 6. "Gran miracol Liefde" van

  • Maddalena Casulana (1544-1590): door het koor Maddalena Casulana 

Maddalena Casulena werd geboren en woonde tijdens de Renaissance in Toscane. Ze componeerde vele madrigalen, waarvan sommige opgedragen waren aan Isabella de Medici. Roland de Lassus, de beroemde componist van de Frans-Vlaamse school, liet een van zijn helaas verloren gegane werken uitvoeren aan het hof van de koning van Beieren, een bewijs van de erkenning die het tijdens zijn leven kreeg.

 "Tocatta"  "La lisonjera", "De vleier)". "Gitaar",  "De herfst", van

  • Cécile Chaminade (1857-1944): Karin Lechner (solo piano)

Cécile Chaminade was een Franse componist wiens talent, zowel pianistisch als creatief, werd erkend en aangemoedigd door George Bizet en Emmanuel Chabrier. Afkomstig uit de Parijse bourgeoisie trotseerde ze het vaderlijk gezag door een internationaal vermaarde pianiste te worden. Ze heeft meer dan 400 werken nagelaten, waarvan er vele voor solopiano zijn.

 "Lichtgeel", "Vurig rood" van

  • Jennifer Higdon (geboren in 1962): Trio Higdon  : Franco Panizon, Hugo Ranilla en Federico Bragetti

Jennifer Higdon, geboren in Brooklyn, behaalde een proefschrift aan de Universiteit van Pennsylvania onder leiding van componist George Crumb. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen (Pulitzer in 2010, Nemmers voor muziekcompositie in 2018) en geeft momenteel les aan het Curtis Institute (Philadelphia).

  • Nina Simone (1933-2003): Francesca Murro (zang) en Vincent Bruyninckx (piano)

Het is precies het beroemde Curtis Institute dat Nina Simone een tijdlang onder zijn studenten heeft geweigerd. Nina Simone wordt beschouwd als een van de grootste jazzzangeressen uit de geschiedenis en was ook een getalenteerde klassieke pianiste. Haar ambitie was om Amerika's eerste zwarte concertartiest te worden. Ze werd geweigerd bij het Curtis Institute, hoogstwaarschijnlijk vanwege haar huidskleur –het beroemde instelling verleende hem een erediploma in 2003. Ze zong haar hele leven, voerde campagne voor zwarte rechten in de Verenigde Staten en componeerde zelf verschillende liedjes, hier uitgevoerd door Francesca Murro en Vincent Bruynincks.

Nieuwe vrouwelijke componisten
Zaterdag 14 oktober, 20.30 uur

Vier jonge componisten uit Brussel

 

Kom en ontdek nieuwe talenten! Twee klassieke componisten, een jazzcomponist en een songwriter zullen een aantal van hun werken presenteren, sommige exclusief.

Strijkkwartet, muziek en poëzie, performance, liederen en gitaar... Dit concert is op zichzelf een interculturele ontmoeting van de vele facetten van de muziek, met verschillende gezichten en verschillende talenten. Ze hebben gemeen dat ze vrouwelijk, jong en Brussels zijn. 

 

Door Giulia Barbero, Vigdis Elst, Juliette Recasens en Sura Sol, te ontdekken in de sectie muzikanten!

Academici: tussen familie en genie
Zondag 15 oktober, 15.00 uur

Clara_Schumann_1853.jpeg

Wie heeft er niet gehoord van Clara Schumann? De beroemdste componist, briljante vrouw van de niet minder briljante Robert Schumann en overweldigde moeder van hun acht kinderen... tegelijkertijd had Fanny Mendelsohn, de zus van Félix, moeite om in de schaduw van haar broer te schitteren. Wat Nadia Boulanger betreft, de oudere zus van de briljante Lili, dochter van muziekliefhebbers en emeritus pedagoog, zijn haar werken bijna in de vergetelheid geraakt. Kom en ontdek of herontdek, gedragen door grote muzikanten, magische pagina's in de geschiedenis van de academische muziek, die we onderwijzen, schrijven en waarvan we nooit genoeg krijgen.

Het publiek krijgt ook het voorrecht om een sonate te horen van de Belgische componist Henriette Van der Boorn-Coclet, destijds gepubliceerd maar inmiddels vergeten.

Romances op.11: "Romantiek in Es mineur", "Karakteristische stukken op.5: Romantiek in B majeur", "Romances op.21: Romantiek in A mineur", "Fugitive Pieces op.15: Larghetto in F Belangrijk"van

 Clara Schumann (1819-1896),   Nikolaas Kende (solo piano)

 

Romances op.22 voor viool en piano, getranscribeerd voor cello en pianovan Clara Schumann (1819-1896)

Fantasie in G mineur voor cello en piano van Fanny Mendelssohn (1805-1847)

3 stukken voor cello en piano door Nadia Boulanger (1887-1979)

Camille Jauvion (piano) en Alexandre Lacour (cello)

"Op weg naar nieuw leven"van Nadia Boulanger (1887-1979)

Kira Frolu (solopiano)

1e deel van de sonate voor viool en piano van Henriëtte Van der Boorn-Coclet (1866-1945).

Krzysztof Potocznik (piano) en Joanna Staruch-Smolec (viool).   

"De lichten"
Zondag 15 oktober, 18.00 uur

Neeka.jpg

Concert georganiseerd door onze partner: Escapades-concerten. 

 

Hier zijn enkele vrouwelijke componisten die niet bang zijn voor een uitdaging. Het Musique Femmes Festival wordt afgesloten met dit gedurfde concert, waarin een aantal vrouwelijke avant-gardisten aan het woord komen wier muziek een nieuw pad heeft gebaand. 

 

Neeka (geb. 1970):

Rivier, Handdruk, Hou me niet tegen, Grote gele taxi

"Serenade et Tocatta" van Sofia Gubaidulina (geb. 1931), "Het laatste lied" van Clarice Assad (geb. 1978), "Ensueño y Danza" van Olga Amelkina-Vera 

Sarah Badlissi (gitaar)

 

"Liebst du um schönheit" van Clara Schumann, "Reflets dans l'immense tristesse", van Lili Boulanger, "Alleluia" van Cécile Chaminade "Het lege lied" van Libby Larsen ( geboren 1950)

 

Lisa Willems (zang) & Lionel Bams (piano/speelgoed jongen)

 

 

"Preludes VII, V, X & IX" van Galina Ustvolskaja (1919-2006), "Cappricio" van

Jacqueline Fontyn (geb. 1930) , "Annita en Gaucho" van Chiquinha Gonzaga (1847-1935)   

    

Diego Saavedra, piano solo

Musique Femmes Festival arrière-plan.jpeg

Reserveer uw zitplaatsen!

bottom of page