top of page
La première édition est terminée, on a vécu des moments exceptionnels ! Merci à toutes et tous pour votre participation !

Rendez-vous en octobre 2024 pour la 2ème édition !
musiquefemmesfestivalgalerie.jpg

Als je iemand vraagt een beroemde componist te citeren, zal hij of zij waarschijnlijk ‘Mozart’ of ‘Beethoven’ antwoorden. 

Als je iemand vraagt een bekende componiste te noemen, krijg je waarschijnlijk geen antwoord. In feite hoort het grote publiek er zeer van en over. We weten niet of die er waren, wie ze mogen zijn en nog minder wat ze componeerden. Vrouwen schrijven echter al sinds de oudheid muziek. Als ze niet worden vertolkt, geen onderwerp zijn in de muziekscholen, niet bekend zijn, is dat niet omdat ze geen genieën zijn, maar omdat ze, min of meer onbewust, uit de muziekgeschiedenis zijn verwijderd.

Gewoonten, traditie en soms onwetendheid zorgen ervoor dat vrouwelijke componisten vandaag de dag nog steeds, vaak onvrijwillig, worden uitgesloten van de overdracht van kennis in de klassieke cultuur.

​Er is zeker vooruitgang, bewustzijn, initiatieven, vooral in de afgelopen jaren. Maar klassieke muziek blijft nog steeds een uitdaging voor de zaak van gendergelijkheid. De vrouwelijke componisten uit het verleden zijn nog steeds niet in het collectieve geheugen terechtgekomen en er zitten nog steeds veel meer mannen dan vrouwen in de compositielessen. 

 

Waarom een festival in het leven roepen dat geheel gewijd is aan vrouwelijke componisten? Dit sluit op geen enkele manier de werken uit van componisten wier talent al lange tijd wordt erkend en gevierd. Het is veeleer bedoeld om te proberen een evenwicht te herstellen dat momenteel niet bestaat op dit gebied, om vrouwelijke componisten die een plaats verdienen tussen de grote figuren van de klassieke muziek, te erkennen en te vieren! 

Musique Femmes Festival wil een modern festival zijn, dat een podium biedt aan vrouwelijke componisten van zowel vroeger als nu: zowel klassieke componisten als singer-songwriters.

Voor zijn eerste editie presenteert dit unieke festival in Brussel 4 uitzonderlijke concerten, gedragen door gepassioneerde en getalenteerde muzikanten. 

volledig programma hier.

​Tot binnenkort op 14 en 15 oktober in de Baixu!

Julie Rozé, oprichtster van het festival

Musique Femmes Festival arrière-plan.jpeg

Reserveer uw zitplaatsen!

Bruikbare informatie

Partners

logo-fwb-kleur-verticaal.jpeg
bottom of page